4 niebezpieczne oleje roślinne, które uważaliśmy za zdrowe

Niektóre pokarmy wydają się nieszkodliwe, dopóki nie zaczniemy analizować ich składu.

Oleje roślinne rzeczywiście mogą być korzystne — zawierają one niezbędne kwasy tłuszczowe. Na przykład kwas linolenowy zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Dla osoby dorosłej ¼ łyżki stołowej oleju lnianego jest uważana za wystarczającą “dawkę”. Olej roślinny zawiera również linolowy kwas tłuszczowy, który pomaga komórkom w regeneracji i normalnym funkcjonowaniu.

Olej słonecznikowy — najbardziej “toksyczny”

Podczas wielokrotnego podgrzewania oleju słonecznikowego do temperatury 365 stopni zaczynają się w nim wydzielać toksyczne związki aldehydowe, które z kolei mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i choroby Alzheimera. Według dietetyka Jaya Quinna, to właśnie olej słonecznikowy zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6. Istnieje ryzyko, że zbyt duża ich ilość może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Olej kukurydziany — zaburzenie równowagi kwasów tłuszczowych

Podobnie jak olej słonecznikowy, odpowiednik oleju kukurydzianego składa się w 57% z kwasów tłuszczowych omega-6 i w 27% z omega-3. Pozostała część składa się z kwasów tłuszczowych. W ten sposób dochodzi do swoistego zaburzenia równowagi kwasowej — nieproporcjonalnie duża ilość może być szkodliwa dla zdrowia człowieka. Z drugiej strony, kwasy omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą powodować stany zapalne i uszkodzenia wątroby.

Olej sojowy jest najbardziej utleniony

Wysoki stopień oczyszczenia i poddanie działaniu środków chemicznych podczas przygotowywania soi sprawia, że olej jest podatny na utlenianie. Zwiększa również ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Olej kokosowy

Niektóre substancje i związki zawarte w oleju kokosowym po prostu nie mogą być przetworzone przez nasz organizm. Ten rodzaj może podnosić poziom szkodliwego cholesterolu i uszkadzać układ sercowo-naczyniowy. Chociaż olej kokosowy jest rzeczywiście uważany za jedno z najzdrowszych źródeł kwasów tłuszczowych.