Domowa pizza – porady i przepis

Mało kto nie lubi pizzy. To uniwersalne i ponadczasowe danie, które smakuje praktycznie wszystkim. Pyszna domowa pizza wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu. Dowiedz się jak w warunkach domowych przygotować pizzę, porównywalną w smaku do tej, z najlepszych włoskich pizzerii. Ciesz się smakiem własnoręcznie przygotowanej domowej pizzy.

Dobór składników

Sekretem dobrej pizzy są dobrej jakości składniki. Jak zrobić w domu pizze oto przepis Jeśli chcesz upiec dobrą domową pizze wybieraj najlepsze produkty. Dobór dodatków jest oczywiście kwestią indywidualną. Według uznania skomponuj swoje menu, dobierając dodatki mięsne i warzywne. Pamiętaj jednak, że podstawą każdej pizzy jest sos pomidorowy oraz mozzarella. Kup dobrej jakości passate pomidorową lub pomidory w puszce. W sklepach z łatwością znajdziesz kulki białej mozzarelli, najlepiej wybrać tą pod nazwą mozzarella di bufala. To specjalny typ włoskiej mozzarelli, wytwarzany z mleka bawolego, która nadaje wypieczonej pizzy wspaniały kremowy smak i ciągnącą strukturę sera. Ponadto, aby uzyskać efekt cienkiego ciasta z chrupiącą skórką, poszukaj w sklepie mąki typu 00. To specjalny typ mąki przeznaczony do wypieku pizzy właśnie. Jeśli nie uda ci się jej dostać w sklep -ie, wybierz mąkę pszenną typ 500. Przydadzą się również aromatyczne zioła szczególnie bazylia i oregano. Kup świeże w doniczkach lub w postaci przypraw. Nie zapomnij o drożdżach.

Porady i tipy jak zrobić w domu pizze

Jeśli chcesz upiec najlepszą domową pizze, pomyśl o zakupie kamienia do pieczenia pizzy. Ten gadżet sprawi, że twoja domowa pizza będzie smakować niczym z najlepszej włoskiej pizzerii. Są wykonane z szamotu lub granitu. Przy czym te pierwsze to lepszy wybór. Kamienie do pieczenia pizzy imitują warunki jakie panują w profesjonalnych piecach do wypieku pizzy. Dzięki temu ciasto jest cienkie i wyjątkowo chrupiące. Dodatkowo znacząco skraca się czas pieczenia. Pizza jest gotowa po około 5 minutach. Przy metodzie wypieku domowej pizzy z użyciem kamienia niezbędna będzie duża drewniana deska do nakładania i wyciągania pizzy z piekarnika. Ważne aby ciasto z nałożonymi składnikami lądowało w piekarniku, możliwie jak najszybciej. W przeciwnym wypadku ciasto namoknie od sosu i zostanie zbytnio obciążone składnikami. Do wkładania i wyciągania pizzy z piekarnika używaj drewnianej deski.

Przepis na domową pizze

Składniki i proporcje

Z podanych proporcji otrzymasz 5 porcji o średnicy około 30 cm

Ciasto

  • 300 gr. Mąki
  • 160 gr wody
  • 30 gr. świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  •  łyżka cukru

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów z puszki lub 400 gr passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 0.5 łyżeczki bazylii lub garstka świeżej
  • 0.5 łyżeczki oregano lub garstka świeżego

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto na pizze. Zrób to w robocie kuchennym do wyrabiania ciasta lub ręcznie. Najpierw przygotuj rozczyn. W tym celu rozpuść drożdże (o temperaturze pokojowej) w ciepłej wodzie. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier. Całość wymieszaj i odczekaj około 10 minut do podwojenia objętości rozczynu. W dużej misce lub na stolnicy umieść pozostałą mąkę z łyżką soli, na środku zrób wgłębienie i wlej tam rozczyn. Zagarniaj mąkę do środka aż do połączenia składników. Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 – 60 minut. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury. Jeśli używasz kamienia do pieczenia pizzy włóż go do piekarnika przed nagrzaniem. Kamień nagrzewa się zwykle około 20 minut, w zależności od mocy piekarnika. Przygotuj sos. W miseczce lub kielichu blendera umieść wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszaj. Po wyrośnięciu ciasto podziel je na porcje. Rozwałkuj na okrąg około 30 cm. Rozsmaruj łyżkę sosu, dodaj poruszoną mozzarelle oraz wybrane dodatki pokrojone w mniejsze kawałki. Wkładaj do piekarnika i piecz około 5 do 7 minut .

 

Leave a Comment