Herbata — korzystny wpływ na wzrok, mózg i stawy

Wszystkie rodzaje herbat są otrzymywane z liści tego samego gatunku roślin. Różnią się one jednak nie tylko rodzajem krzewu herbacianego, stopniem i sposobem fermentacji niezbędnym do uzyskania produktu nadającego się do sprzedaży, ale także wpływem na organizm.

Korzyści dla mózgu — czarna herbata

Fermentacja: 70-80%.

Herbata ta zawiera najwięcej kofeiny, która stymuluje aktywność mózgu, ale w przeciwieństwie do coli, w naparze substancja ta łączy się z taniną, tworząc taninian kofeiny, który działa łagodniej na ośrodkowy układ nerwowy i układ krążenia niż czysta kofeina.

Oolong na odchudzanie

Fermentacja: 40-50%.

Wszystkie herbaty są bogate w polifenole, ale połączenie tej klasy substancji, szczególnie w oolong, powoduje rozkład tłuszczów i usuwa produkty rozpadu z organizmu lepiej niż w przypadku innych herbat.

Do stawów — biała herbata

Fermentacja: 5-7%.

Prawdziwa biała herbata jest zbierana z krzewów określonej odmiany i suszona na słońcu, co oznacza, że w ogóle nie jest poddawana surowej obróbce cieplnej w piecach. Jest bogata w witaminy, dobroczynne mikroelementy i przeciwutleniacze. Ponadto naukowcy odkryli niedawno, że biała herbata jest szczególnie dobra w zapobieganiu chorobom stawów — jej składniki najlepiej zapobiegają rozpadowi kolagenu.

Żółta herbata na przełyk

Fermentacja: 7-10%.

Jest ona podobna do herbaty zielonej, ponieważ parzy się ją w workach lub stosach przez noc, co oznacza, że nie ulega fermentacji przez bardzo długi czas. Dlatego właściwości lecznicze tych dwóch herbat nie różnią się zbytnio. Jednak żółta herbata ma pewną wyjątkową cechę — pomaga zapobiegać rakowi przełyku. Oczywiście nie może ona w pełni chronić przed chorobą, ale ryzyko jest nieco zmniejszone.

Zielona herbata dla zdrowego wzroku

Fermentacja: 3-12%.

Zielona herbata jest bogata w katechiny, które korzystnie wpływają na wzrok. Wiele katechin znajduje się w innych herbatach, które w niewielkim stopniu lub wcale nie są poddawane szkodliwej fermentacji, np. w herbatach białych i żółtych. Zielona herbata jest jednak znacznie tańsza i bardziej dostępna. Co więcej, lekarze zalecają stosowanie katechin herbacianych nawet w leczeniu tak poważnych chorób, jak np. jaskra.

Na serce i naczynia krwionośne — pu-erh

Fermentacja: 50-60%.

Podczas przygotowywania pu-erh składniki liścia herbaty są atakowane przez enzymy mikroorganizmów, a także przez enzymy własne herbaty. Dzięki temu podwójnemu działaniu w pu-er powstaje specjalny stosunek katechin, kofeiny i tianiny, który obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi skuteczniej niż inne odmiany.