Jak przygotować pyszny piernik z powidłami na ostatnią chwilę?

Chyba nie ma osoby, która by kiedykolwiek nie jadła ciasta jakim jest piernik. Jest to naprawdę proste i smaczne ciasto. No i oczywiście nie wymaga wysiłku, ani jakichkolwiek wygórowanych umiejętności cukierniczych. To ciasto się zawsze udaje. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z takich prostych przepisów. Każdy, nawet początkująca osoba sobie z nim poradzi.

Jak upiec piernik z powidłami na ostatnią chwilę?

Piernik jest chyba jednym z najczęściej wykonywanych ciasta. Szczególnie na święta, gdyż każdy wyczekuje kiedy tylko będzie można go spróbować. Warto dodać, iż nie każdy piernik trzeba przygotowywać już miesiąc przed. Dlatego warto wspomnieć, iż dla osób, które bardzo dużo pracują i nie mają czasu na przygotowanie ciasta wcześniej zostały stworzone przepisy na ciasto, które można robić na ostatnią chwilę. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania ciasta, warto zastanowić się nad potrzebnymi składnikami. Otóż na pewno będą potrzebne, między innymi:

  • 125 g margaryny,
  • 50 g czekolady,
  • 220 ml mleka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 jajka wielkości L,
  • 3 łyżki powideł,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 30 g smalcu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika.
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml kremówki 30%.

Do tego trzeba przygotować foremkę oraz miski czy garnek. W tych naczyniach będziemy mieszać wszystkie składniki razem. Jeśli mamy już wszystko przygotowane to możemy przystąpić do robienia tego pysznego ciasta. Otóż najważniejszymi krokami są:

  1. Do wcześniej przygotowanego garnka musimy włożyć margarynę, smalec oraz połamaną czekoladę.
  2. Do tego dodajemy oczywiście jeszcze kakao, cukier, miód oraz powidła. Następnie wlewamy mleko. Tak przygotowane składniki w garnku powinniśmy postawić na małym ogniu. Wszystko podgrzewać, aż wszystko się ze sobą połączy a tłuszcz roztopi. Gdy już będzie gotowe trzeba odstawić do wystygnięcia.
  3. Gdy już powstała masa będzie chłodna, dodajemy do niej mąkę, jajka, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki powinniśmy wymieszać. Jednak należy to zrobić drewnianą łyżką. Tak będzie lepiej.
  4. W międzyczasie foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować ją smalcem i posypać bułką tartą. Wszystko po to, aby ciasto się nie przykleiło do foremki.
  5. Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy ją do wcześniej nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy z termoobiegiem przez ok 55 minut. Warto przed końcem czasu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze aby na pewno surowe w środku. Jeśli nie to możemy je wyciągnąć do ostygnięcia.
  6. Gdy piernik jest zimny możemy rozpuścić czekoladę i polać nią przygotowany przez nas piernik. Można dodatkowo dodać posypkę lub migdały.

Jak widać ciasto nie jest skomplikowane. Każdy sobie z nim poradzi na pewno.