Kiwi – korzyści zdrowotne, skarbnica witamin i składników mineralnych.

Kiwi, inaczej „agrest chiński” to słodko-kwaśne, soczyste, galaretowate owoce z małymi pestkami z rodzaju aktinidia. Cechą charakterystyczną jest cienka, brązowa, włochata skórka. Zostały sprowadzone z południowo-zachodnich Chin w 1904 roku. Ich znaczenie wzrosło w wyniku hodowli w Nowej Zelandii po 1904 roku. W 1952 roku trafiły do Wielkie Brytanii. Owoce cieszą się popularnością w wielu krajach świata. Uprawiane są w Chinach, na Tajwanie, w USA, Nowej Zelandii, Japonii, Chile, Australii, a także Europie we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Bułgarii, Niemczech, Francji, Szwajcarii. W Polsce uprawiane są mini kiwi odmiana, znacznie mniejsza od owoców pochodzących z importu. Są to aromatyczne owoce, bardzo słodkie, o jadalnej, gładkiej skórce. Mini kiwi to również roślina ozdobna, pnącze przeznaczone na pergole. Kiwi znane są z wartości odżywczych i wysokiej zawartości minerałów.
Owoce kiwi to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych.
- witamina C (owoc kiwi prawie w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C).
- witamina A, E, K, P. – witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9).
- składniki mineralne: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor.
Kiwi – właściwości zdrowotne i odżywcze.
- Wartość energetyczna to 60,9 kcal.
- Kiwi to źródło luteiny i zeaksantyny, która wpływa na prawidłowe widzenie, zmniejsza groźbę zwyrodnienia plamki żółtej, chroni oczy przed promieniowaniem słonecznym UVA, UVB i UVC.
- Zmniejsza infekcję dróg oddechowych, poprawia wydolność oddechową, łagodzi objawy astmy, wzmacnia system odpornościowy, wspomaga leczenie infekcji wirusowych.
- Reguluje zaburzenia perystaltyki jelit (skurcze i rozkurcze mięśni układu pokarmowego), wspiera leczenie biegunki, reguluje zaparcia, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn.
- Kiwi to bogactwo przeciwutleniaczy, źródło błonnika pokarmowego (substancja niezbędna do prawidłowego trawienia).
- Kiwi w diecie wspomaga pamięć, koncentrację.
- Kiwi to naturalne źródło potasu. Zmniejsza prawdopodobieństwo udaru lub zawału serca, pomaga obniżyć ciśnienie.
- Witamina K reguluje krzepnięcie krwi, stężenie wapnia we krwi. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko złamań i chorób kości takich jak osteoporoza czy układu ruchu.
- Owoce kiwi zawierają serotoninę (hormon szczęścia), która ma działanie uspakajające. Serotonina łagodzi stany depresyjne, zapewnia lepszą jakość snu.
- Indeks glikemiczny kiwi wynosi 50, jest owocem o średnim IG, w odpowiedniej ilości jest wartościowym uzupełnieniem diety.
- Badania wykazały, że 2,3 owoce kiwi dziennie obniżają poziom trójglicerydów o około 15%, obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Mają wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu, cholesterolu HDL.
- Przeciwutleniacze zawarte w kiwi chronią organizm przed wolnymi rodnikami, w sposób naturalny chronią organizm przed nowotworami złośliwymi (nowotwór jamy ustnej).
- Antyoksydanty, witamina E i C pomagają zachować młodzieńczość skóry, zapobiegają jej wiotczeniu, zwalczają stany zapalne.
- Dzięki właściwościom moczopędnym pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
- Nasiona kiwi zawierają kwas tłuszczowy z grupy wielonienasyconych tłuszczów Omega-3 niezbędny do zachowania zdrowia serca i stawów.
Kiwi jemy zazwyczaj w postaci świeżej. Są to owoce często wykorzystywane na zdrowe, naturalne soki i koktajle. Robione są z nich dżemy, konfitury, galaretki. Mogą być mrożone, suszone, puszkowane. Kiwi to idealny składnik sałatek owocowych, owoce na deser, mus, sorbet, smaczne lody, a także do wypieków. Owoce kiwi w połączeniu z innymi owocami, sprawdzają się jako smaczny, dodatek do mięs pieczonych, grillowanych oraz ryb. Dzięki enzymom, kiwi to naturalny zmiękczacz do mięsa.
Kiwi – ciekawostki.
- Owoce kiwi mają 700 lat. Pierwsze informacje o kiwi pochodzą z 1847 roku.
- Istnieje 400 różnych odmian owoców.
- Kiwi pochodzą z Chin, rosły dziko w dolinie Jangcy. Były przysmakiem Wielkich Chanów.
- W starożytnych Chinach znane były jako Yang Tao (brzoskwinia Yang).
- „Agrest chiński” swoją współczesną nazwę zawdzięcza nowozelandzkiemu hodowcy Alexandrowi Ellisonowi, który w latach sześćdziesiątych XX wieku, nawiązując do zewnętrznego podobieństwa owocu do ciała ptaka, o nazwie „Kiwi” nazwał tak owoce pokryte gęstym, brązowym włoskiem.