Kiwi – korzyści zdrowotne, skarbnica witamin i składników mineralnych.

Kiwi, inaczej „agrest chiński” to słodko-kwaśne, soczyste, galaretowate owoce z małymi pestkami z rodzaju aktinidia. Cechą charakterystyczną jest cienka, brązowa, włochata skórka. Zostały sprowadzone z południowo-zachodnich Chin w 1904 roku. Ich znaczenie wzrosło w wyniku hodowli w Nowej Zelandii po 1904 roku. W 1952 roku trafiły do Wielkie Brytanii. Owoce cieszą się popularnością w wielu krajach świata. Uprawiane są w Chinach, na Tajwanie, w USA, Nowej Zelandii, Japonii, Chile, Australii, a także Europie we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Bułgarii, Niemczech, Francji, Szwajcarii. W Polsce uprawiane są mini kiwi odmiana, znacznie mniejsza od owoców pochodzących z importu. Są to aromatyczne owoce, bardzo słodkie, o jadalnej, gładkiej skórce. Mini kiwi to również roślina ozdobna, pnącze przeznaczone na pergole. Kiwi znane są z wartości odżywczych i wysokiej zawartości minerałów.

Owoce kiwi to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych.

  • witamina C (owoc kiwi prawie w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C).
  • witamina A, E, K, P. – witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9).
  • składniki mineralne: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor.

Kiwi – właściwości zdrowotne i odżywcze.

  1. Wartość energetyczna to 60,9 kcal.
  2. Kiwi to źródło luteiny i zeaksantyny, która wpływa na prawidłowe widzenie, zmniejsza groźbę zwyrodnienia plamki żółtej, chroni oczy przed promieniowaniem słonecznym UVA, UVB i UVC.
  3. Zmniejsza infekcję dróg oddechowych, poprawia wydolność oddechową, łagodzi objawy astmy, wzmacnia system odpornościowy, wspomaga leczenie infekcji wirusowych.
  4. Reguluje zaburzenia perystaltyki jelit (skurcze i rozkurcze mięśni układu pokarmowego), wspiera leczenie biegunki, reguluje zaparcia, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn.
  5. Kiwi to bogactwo przeciwutleniaczy, źródło błonnika pokarmowego (substancja niezbędna do prawidłowego trawienia).
  6. Kiwi w diecie wspomaga pamięć, koncentrację.
  7. Kiwi to naturalne źródło potasu. Zmniejsza prawdopodobieństwo udaru lub zawału serca, pomaga obniżyć ciśnienie.
  8. Witamina K reguluje krzepnięcie krwi, stężenie wapnia we krwi. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko złamań i chorób kości takich jak osteoporoza czy układu ruchu.
  9. Owoce kiwi zawierają serotoninę (hormon szczęścia), która ma działanie uspakajające. Serotonina łagodzi stany depresyjne, zapewnia lepszą jakość snu.
  10. Indeks glikemiczny kiwi wynosi 50, jest owocem o średnim IG, w odpowiedniej ilości jest wartościowym uzupełnieniem diety.
  11. Badania wykazały, że 2,3 owoce kiwi dziennie obniżają poziom trójglicerydów o około 15%, obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Mają wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu, cholesterolu HDL.
  12. Przeciwutleniacze zawarte w kiwi chronią organizm przed wolnymi rodnikami, w sposób naturalny chronią organizm przed nowotworami złośliwymi (nowotwór jamy ustnej).
  13. Antyoksydanty, witamina E i C pomagają zachować młodzieńczość skóry, zapobiegają jej wiotczeniu, zwalczają stany zapalne.
  14. Dzięki właściwościom moczopędnym pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
  15. Nasiona kiwi zawierają kwas tłuszczowy z grupy wielonienasyconych tłuszczów Omega-3 niezbędny do zachowania zdrowia serca i stawów.

Kiwi jemy zazwyczaj w postaci świeżej. Są to owoce często wykorzystywane na zdrowe, naturalne soki i koktajle. Robione są z nich dżemy, konfitury, galaretki. Mogą być mrożone, suszone, puszkowane. Kiwi to idealny składnik sałatek owocowych, owoce na deser, mus, sorbet, smaczne lody, a także do wypieków. Owoce kiwi w połączeniu z innymi owocami, sprawdzają się jako smaczny, dodatek do mięs pieczonych, grillowanych oraz ryb. Dzięki enzymom, kiwi to naturalny zmiękczacz do mięsa.

Kiwi – ciekawostki.

  1. Owoce kiwi mają 700 lat. Pierwsze informacje o kiwi pochodzą z 1847 roku.
  2. Istnieje 400 różnych odmian owoców.
  3. Kiwi pochodzą z Chin, rosły dziko w dolinie Jangcy. Były przysmakiem Wielkich Chanów.
  4. W starożytnych Chinach znane były jako Yang Tao (brzoskwinia Yang).
  5. „Agrest chiński” swoją współczesną nazwę zawdzięcza nowozelandzkiemu hodowcy Alexandrowi Ellisonowi, który w latach sześćdziesiątych XX wieku, nawiązując do zewnętrznego podobieństwa owocu do ciała ptaka, o nazwie „Kiwi” nazwał tak owoce pokryte gęstym, brązowym włoskiem.