Pokrzywka: alergia skórna o wielu przyczynach.
Pokrzywka dotyka około jednej na pięć osób przynajmniej raz w życiu. Jego przyczyna jest czasami oczywista, ale nie zawsze tak jest. Dlatego ważne jest, aby uzyskać informacje, aby uniknąć nawrotu choroby i zapobiec pojawieniu się możliwych powikłań!
Pokrzywka i jej powikłania.
Pokrzywka jest alergią skórną. Charakteryzuje się występowaniem obrzękniętych, czerwonych krostek, pojedynczych lub zgrupowanych w plamy. Powoduje silne swędzenie. Krostki mogą być obecne przez kilka minut lub utrzymywać się przez kilka godzin, i chociaż znikają, inne mogą pojawić się w innym miejscu.
Różne rodzaje pokrzywki.
- Pokrzywka ostra: jest izolowana i ustępuje samoistnie. Najczęściej ma ona podłoże alergiczne i dlatego pojawia się szybko po kontakcie z uczulającym elementem.
- Pokrzywka przewlekła: trwa dłużej niż sześć tygodni.
- Pokrzywka układowa: jest pochodzenia autoimmunologicznego. Wynika ona z zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego. Zmiany chorobowe będą miały tendencję do utrzymywania się w tych samych miejscach, świąd będzie rzadki, może pojawić się gorączka z bólami stawów lub przewodu pokarmowego, itp.
- Pokrzywka barwnikowa, zwana mastocytozą: charakteryzuje się obecnością białych krwinek w skórze lub w narządach. Krosty i plamy będą stałe, niewielkich rozmiarów. Po potarciu będą miały tendencję do puchnięcia i czerwienienia się.
- Pokrzywka olbrzymia: obejmuje dużą powierzchnię skóry, dlatego istnieje większe prawdopodobieństwo powikłań.
Powikłania pokrzywki.
Do najczęstszych powikłań należą następujące.
- Głęboka pokrzywka lub obrzęk naczynioruchowy: ważne jest, aby rozpoznać znaki ostrzegawcze, aby szybko zareagować: uczucie dyskomfortu lub blokady podczas jedzenia i zastój śliny w jamie ustnej. Osoba ta odczuwa wtedy duży niepokój, ma trudności z oddychaniem i może się pocić.
- Wstrząs anafilaktyczny: Gwałtowny i gwałtowny, należy natychmiast wezwać karetkę pogotowia! Łączy w sobie objawy obrzęku naczynioruchowego z obrzękiem twarzy, wymiotami, bólem brzucha, szybkim tętnem, sennością. Należy pamiętać, że ryzyko wstrząsu anafilaktycznego jest większe w przypadku pokrzywki, która zaczyna się na dłoniach, podeszwach stóp lub skórze głowy.
Przyczyny pokrzywki.
Wiele rzeczy może powodować pokrzywkę, dlatego konieczna jest konsultacja z lekarzem. Występuje pokrzywka spowodowana zjedzeniem uczulającego pokarmu. Jest to najczęstsza przyczyna, może również wystąpić w wyniku infekcji lub przyjmowania leków. Wszystkie leki mogą potencjalnie wywołać pokrzywkę. Do najczęstszych należą antybiotyki, leki przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, znieczulenie ogólne i szczepionki.
Pochodzenie pokrzywki może być również fizyczne, np.:
- silny i długotrwały ucisk wywierany na skórę, więc będzie to obszar wrażliwy;
- niewielki uraz, taki jak pocieranie lub drapanie;
- stymulacja wibracyjna, np. kontakt z maszynką do golenia;
- kontakt z czymś zimnym;
- wzrost temperatury skóry;
- kontakt ze skażoną wodą;
- reakcja na słońce;
- kontakt z niektórymi roślinami: pokrzywy, cedr, bluszcz, algi;
- kontakt z niektórymi zwierzętami: meduzy, gąsienice, mrówki;
- substancje chemiczne;
- przewlekła pokrzywka ma często podłoże psychologiczne, w szczególności związane ze stresem.
Pokrzywka – zabiegi.
Przede wszystkim należy wykryć czynnik, który wywołał atak pokrzywki i unikać go. Wówczas, w zdecydowanej większości przypadków, zaleca się leczenie lekami przeciwhistaminowymi: loratadyną, cetyryzyną, desloratadyną.
W leczeniu pokrzywki z objawami nasilenia, lekarz z reguły podaje adrenalinę do mięśnia tak szybko, jak to możliwe. Łączy to z tlenoterapią, kortyzonem, a także zakłada linię żylną do wypełniania naczyń krwionośnych.
Lekarz wydaje zestaw ratunkowy zawierający zestaw do samodzielnego wstrzykiwania adrenaliny dla osób zagrożonych ciężką reakcją anafilaktyczną oraz instrukcje dotyczące postępowania w przypadku wystąpienia ataku.
Pokrzywka – praktyczne porady.
Unikaj czynników, które nasilają pokrzywkę.
Aby ograniczyć pokrzywkę, ogranicz spożycie następujących produktów:
- pokarmy o wysokiej zawartości histaminy lub powodujące uwalnianie histaminy, takie jak tuńczyk, makrela, wędliny, ser, pomidory lub truskawki
- aspiryna lub niesteroidowe leki przeciwzapalne;
- inhibitory konwertazy lub beta-blokery;
- kortyzon.
Na koniec pamiętaj o nawilżaniu skóry, to podstawa profilaktyki!