Zalety spiruliny

Wykorzystywanie alg
Algi to rośliny, które zawierają cenne składniki budulcowe oraz odżywcze. Obecnie są często wykorzystywane w kosmetyce oraz w medycynie. Mogą wspomóc w różnych dietach odchudzających oraz pomagają w walce z różnymi schorzeniami. Rośliny te wykorzystywane były już w bardzo dawnych czasach. Jej właściwości wykorzystywane były przez niektóre plemiona afrykańskie oraz przez Azteków. Te zielono-niebieskie algi zostały handlowo nazwane spiruliną. Rośliny te rosną w jeziorach Ameryki Południowej oraz Środkowej, a także w Afryce. Algi te są niewielkich rozmiarów oraz mają kształt spirali (stąd nazwa handlowa). Największymi producentami spiruliny są Stany Zjednoczone, Chiny oraz Tajlandia i Indie.
Skład spiruliny
Spirulina posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Jednym z nich jest białko. Roślina ta w swoim składzie posiada większą zawartość białka niż mięso, stanowi ono bowiem około siedemdziesiąt procent algi. W składzie spiruliny znajdziemy również wszystkie rodzaje aminokwasów, również te, których organizm ludzki nie wytwarza samodzielnie, kwas GLA, który jest niezawodny w działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym, kwas foliowy, kwas linolowy oraz fikocyjaninę i bioflawonoidy. Dodatkowo spirulina posiada dużo minerałów, między innymi cynk, żelazo, selen oraz miedź, a także wiele witamin, w tym z grupy B, witaminę A, C, D, E oraz K. Skład spiruliny jest więc bardzo bogaty. Obecnie uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych roślin wykorzystywanych w przemyśle żywnościowym. Warto zacząć ją stosować.
Zdrowie. Właściwości spiruliny
Zalet spiruliny jest bardzo dużo. Ze względu na swój skład roślina ta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy. Spożywanie spiruliny z pewnością pomoże w miażdżycy oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia udaru serca. Dodatkowo roślina ta ma właściwości odtruwające gdyż usuwa z organizmu metale ciężkie. Jest często stosowana w przypadku zatrucia arsenem. Spirulinę możemy stosować podczas diet redukujących masę ciała, ponieważ przyspiesza utratę zbędnych kilogramów oraz obniża poziom złego cholesterolu. Jest to alga, którą często wykorzystuje się do zwiększenia odporności organizmu w sezonie jesiennym i zimowym. Może również zapobiec powstawaniu raka, zmniejszyć stan zapalny organizmu oraz pomóc w leczeniu anemii, opryszczki czy grypy. Zalet spiruliny jest więc bardzo dużo. Warto się tym zainteresować i zacząć suplementację tego składnika jak najwcześniej. W ten sposób możemy zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom, a także wspomóc nasz układ odpornościowy.