Jak przygotować sernik wiedeński?

Sernik wiedeński to król wśród serników. Tradycyjnie piecze się go z dużej ilości jajek i z tłustego sera. Znakomity sernik po wiedeńsku na kruchym cieście wydaje się być trudny do przygotowania. Jednak odpowiedni przepis i dbałość o wszelkie szczegóły podczas przygotowania, sprawią, że wyczarujemy niezwykłe puszysty deser, który zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Tradycyjny sernik wiedeński piecze się bez spodu. Ważne jest, aby zadbać o odpowiednie wyrobienie masy. W trakcie przygotowywania sernika wiedeńskiego, ważne jest, by całe jajka ucierać z masą serową. Zapobiegnie to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu. Przygotowując sernik wiedeński lepiej sięgnąć po twaróg, który sami będziemy mogli zmielić. Wówczas masa serowa będzie znacznie bardziej puszysta.

Sernik wiedeński na kruchym cieście

Składniki

Kruchy spód na sernik wiedeński:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2-3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1000 gramów twarogu tłustego
  • 5 jajek
  • 20 gram mąki pszennej
  • 20 gram mąki ziemniaczanej
  • 170 gram cukru
  • 100 gram masła
  • dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania – kruchy spód

Mąkę należy przesiać z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do przesianej mąki dodać masło i zagnieść. Następnie dodać jajko i nadal zagniatać. Ciasto rozwałkować na kształt formy (najlepiej okrągłej). W kilku miejscach nakłuć widelcem. Ciasto piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i podpiekać ok. 12 minut.

Sposób przygotowania – masa serowa

Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. W wysokiej misce ucieramy masło z cukrem. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Po wbiciu ostatniego jajka, nie przerywając mieszania, stopniowo dodawać ser. Następnie dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą dolać ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszać masę. Powstałą masę przelać do formy, w której znajduje się spód.

Formę z naszym sernikiem wiedeńskim włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Sernik piec należy przez półtorej godziny bez włączonej funkcji termoobiegu. Po upieczeniu otworzyć drzwi piekarnika, by ciasto wystygło. w ten sposób ciasto nie będzie narażone na gwałtowny spadek temperatury i dzięki temu ciasto nie opadnie. Po ostygnięciu ciasto należy włożyć do lodówki. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Leave a Comment